WAT  IS  MARKLIN  Z-SPOOR?

Märklin-Z (of Marklin mini-club) is de kleinste modelbaan ter wereld. De spoorbreedte is 6,5mm en het geheel rijdt op gelijkstroom. Het werelduurrecord van meer dan 1219 uur onafgebroken rijden staat op naam van een Marklin-Z locomotief.

 

 

In Märklin-Z zit meer dan een spoorweg in zakformaat. Märklin-Z is voor de kenners en verzamelaars, voor beginners en doorgewinterde modelspoorders een kleine filosofie. Met een schaal van 1:220 past de modelbaan op die plaatsen waar je anders geen modelbaan zou verwachten. De kleinste boogstraal is slechts 145mm. Voor mensen met weinig woonruimte, of weinig ruimte voor de modelbaan, is deze schaal een ideale schaal.

 

Bij al de modellen vormt een metalen chassis de basis. De opbouw bestaat uit kunststof of uit metaalspuitgietwerk. De stoomlocs hebben een metalen bovenbouw omdat het zwaardere gewicht de trekkracht en rijeigenschappen sterk  verbetert. Bij de diesel en e-loks wordt dit bereikt door extra ballastgewichten. Ook wordt de rijeigenschap verbeterd door gebruik te maken van 5 polige motoren in plaats van de 3 polige motoren.  De regelbaarheid in de onderste toerentalgebieden is hierdoor verbetert waardoor ook langzaam  rijden  beter  mogelijk   gemaakt wordt.

 

In de meer dan 30 jaar dat Märklin mini-club te verkrijgen is, is het assortiment dusdanig uitgebreid dat het zijn grotere  broers  in de  HO-wereld  niet  ten  onder  doet. Ook met Mini-club zijn fraaie samenstellingen op de kleine rails realiseerbaar. De scenery voor de Z-baan  is  beperkter  verkrijgbaar  t.o.v.   De  N en  HO  maar   ook   met de wel aanwezige artikelen kunnen fraaie landschappen, dorpen en steden gemaakt worden.

Wilt U toch wat meer weten over de Z-banen dan kunt U op internet zoeken of U bezoekt de site van www.z-spoorclubnederland.nl.  Ook is vaak op de wat bekende grotere beurzen (Houten, Eurospoor e.d) een stand van Z-spoor te vinden.