De hijskraan regelen met een joystick.

Normaal wordt de hijskraan bediend door het bekende blauwe kastje met drukknoppen  maar wat is er mooier om de kraan te besturen met een joystick. De knuppel naar voren om de haak te laten zakken en naar je toe trekken om de last omhoog te hijsen. De knuppel naar links en rechts voor het draaien van de kraan. De vuurknoppen van de joystick wordt gebruikt voor de magneet die in de haak kan hangen.

De Märklinkraan 7051 met een sloopauto aan de haak. De kraan kan op afstand bestuurd worden en dat gaat nu met de drukknoppen of de joystick.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gebruikte joystick. Deze joystick heeft schakelaars dus dat maakt het ombouwen als kraanbestuurstick een stuk makkelijker. De joystick is gevonden bij de kringloop en is voor nog geen twee euro gekocht.

 

 

Het schema.

De Joy-stick heeft een 9 polige D-connector dus het chassisdeel voor deze connector is voor de aansluiting gebrukt. Aan twee zijden van de baan is een connector geplaatst zodat de kraan aan beide zijden te bedienen is.

 

Onder is de Märklin-drukknopenkast afgebeeld en aan de uitgangen van deze is de aansluiting van de joystick gekoppeld. Er komt verder geen elektronica aan te pas dus echt moeilijk is het niet geworden.

 

Klik op het schema voor een vergroting.